ViboR
Vibor > Novice > Varen oblak - današnji izzivi

17. 11. 2021 Varen oblak - današnji izzivi

Naj bo vaš oblak varen: današnji varnostni izzivi v oblaku

V današnjih časih, ko se vsi spopadamo z izzivi opravljanja dela na daljavo (večinoma od doma) in klasičen delovni prostor ni več vezan samo na prostor v podjetju, je na vrhu seznama IT oddelkov najboljši izkoristek uporabe tehnologij v oblaku. Ne glede na to, ali se še odločate za delo v oblaku ali ste že povezani v oblak, se verjetno še vedno soočate s primerjavo dobrih in slabih lastnosti dela v oblaku. Tehtnica, ki vrednoti delo na lokalnih strežnikih »on prem« ali v oblaku, se vedno bolj nagiba na stran oblačnih rešitev.
Kljub temu je vprašanje številka ena uporabnikov oblaka - nekaj, kar podjetjem celo preprečuje uporabo oblaka - vprašanje varnosti v oblaku. Ker nas cyber napadi nenehno opozarjajo, kako nevarna je večina računalniških okolij, je prenos podatkov in procesov izpod rok IT skrbnikov še toliko bolj težja.
Pa so podatki na lokalnih strežnikih v osnovi kaj bolj varni?Ko gre za varnost v oblaku, sta glavni dve dejanji naslednji: zaklepanje in varnostno kopiranje.

ZAKLEPANJE

Postopek zaklepanja vašega oblaka se začne od osnovnih korakov – zahtevano geslo, do bolj naprednih korakov, kot je lokalno šifriranje podatkov pred prenosom v oblak (tudi če vaša storitev v oblaku ponuja šifrirano shranjevanje podatkov). Uporabnike je treba poučiti o pomembnosti upoštevanja postopkov, vzpostavljenih za varovanje podatkov. Vsako napravo, naj bo to namizni računalnik ali pametni telefon, je treba zavarovati, tako da priložnostna dejanja ne morejo ogroziti varnosti podatkov.

Vzpostavitev varne infrastrukture v oblaku zahteva od vseh komponent v procesu, da delujejo usklajeno. To vključuje:
- zaščito podatkov in naprav z geslom;
- šifriranje podatkov bodisi v lokalni mreži, v oblaku ali med premikanjem podatkov;
- šifrirane in varne povezave med lokalnimi omrežji in oblakom;
- zaščita z geslom na katerikoli napravi ali aplikaciji, ki lahko dostopa do oblaka;
- celovito izobraževalno kampanjo za uporabnike.Zakaj bi to morali storiti, je jasno, toda kako to storiti pa bo odvisno od storitev, ki jih izberete, kaj shranjujete v oblaku in kakšna je vaša korporativna kultura pri ravnanju z vzdrževanjem varnega računalniškega okolja.

VARNOSTNO KOPIRANJE

Postopki varnega kopiranja podatkov so v poslovnih okoljih še vedno premalo resno vzeti, čeprav se večina zaveda, kako pomemben je tak korak. Stroški, ki nastanejo pri pravilni postavitvi sistema in pa zavedanje v smislu "kdo pa bo nas napadel" sta glavna faktorja, ki zavirata korake, usmerjene v varnost podatkov. V veliki meri je oblak ta odnos poslabšal. Zdi se, da obstaja težnja po prepričanju, da samo shranjevanje podatkov v oblaku pomeni, da imate varnostno kopijo. To preprosto ni tako. Če izrecno ne sklenete pogodbe za storitve varnostnega kopiranja v oblaku, tvegate, da boste izgubili vse podatke, ki ste jih shranili v oblaku.

Podobno, kot če uporabljate aplikacije v oblaku, morate biti prepričani, da obstaja pogodbena odgovornost za varnostno kopiranje teh aplikacij in da jih je mogoče zagnati tudi iz drugih lokacij. To je še posebej koristno, če bi morali te storitve uporabljati za namene obnovitve po nesreči (disaster recovery) ali planiranja neprekinjenega poslovanja (Business continuity planning - BCP).

Ne pozabite, da podatki, ki niso varnostno kopirani, niso varni. Bodisi da gre za namerni vdor ali napako strojno - programske opreme, ki povzroči poškodovanje podatkov, je treba podatke varnostno kopirati, da ostanejo varni in na voljo.

Tudi če ste se odločili za shranjevanje podatkov in aplikacij v oblaku, razmislite o ohranjanju dobro zaščitene lokalne kopije ključnih poslovnih podatkov. Čeprav je to manj varnostna rešitev in bolj namig za preživetje podjetja, imate lokalno kopijo teh podatkov, z namenom, da boste lahko nadaljevali z delovanjem, če izgubite povezavo s svojimi podatki, shranjenimi v oblaku. Upoštevajte, da je tudi te podatke potrebno varovati.

Ne glede na vašo odločitev uporabe oblačnih storitev, imejte v mislih ti dve ključni točki, ko gre za izvajanje varnosti v oblaku: zaklenite in varnostno kopirajte. Ko selite shrambo in aplikacije v oblak, vam bosta ti dve pravili dobro služili pri ohranjanju varnosti vašega računalniškega okolja, pa tudi vaših poslovnih podatkov.

V svetu kopirnih sistemov in tiskalnikov je bilo zadnje čase veliko vdorov v mreže, velikokrat uporabljena in enostavna pot je bila preko fax-a. V osnovi so tiskalniki nekje pozabljena oprema v IT-ju, naprava ki stoji v kotu in tiska, skenira… Večinoma so vse večopravilne naprave povezane v mrežo, kjer poteka dvostranska komunikacija, novodobni tiskalniki pa so lahko povezani tudi z oblačnimi storitvami (več preberite tukaj), se jih mora obravnavati isto, kot ostalo strojno opremo v mreži s stališča varnostnih protokolov.

Podjetje Ricoh, kot razvijalec in ponudnik tiskalnikov in kopirnih sistemov, je vodilno na svetu na področju varnosti strojne opreme. S stalnim prizadevanjem na tem področju je nagrajeno z vrsto nagradami, naprave pa so med najbolj varnimi na tržišču.

Preberite si o inteligentnih napravah Ricoh in se prepričajte o njihovi kakovosti.
Več o specifikah in pogojih Ricoh tiskalnikov si lahko preberete na spletni strani podjetja Vibor - LINKČe bi želeli izvedeti več o varnostnih protokolih, s katerimi varno umestite kopirne stroje in tiskalnike v vaše okolje, se obrnite na strokovno osebje v podjetju Vibor in z veseljem vam bomo predstavili in svetovali o najboljši izbiri strojne opreme.
© 2021 Vibor d.o.o. Vse pravice pridržane
Produkcija: Kokos Agency