ViboR
Vibor > Novice > Algoritem življenja II

18. 11. 2021 Algoritem življenja II

Resnici na ljubo nisem več čisto prepričan .Resnici na ljubo nisem več čisto prepričan - v pozitivni algoritem življenja. Kakor koli že, danes si ne mažemo več prstov s črnilom. Spominjam se prvega uporabnega kopirca, ki se je pojavil v Sloveniji v 70-tih. Podjetje Nashua je predstavilo prvo uporabno napravo za kopiranje. Nashua 1220s. Uporabniki so ostali čistih rok. Za razliko od tehnikov, ki so bili lahko precej »zapacani« ob servisnih posegih. V Kopru imajo enega redkih še delujočih primerkov. Podjetje Trixin ga skrbno hrani.

Novost je omogočila velik napredek pri »plonkanju«. Sedaj nisi več pisal popolnoma nečitljive zapiske. Tehnika je omogočila, da si lahko pomanjšal A4 list na mali plonk-ceglc.
Fotokopirnice ob šola so bile pravi specialisti za tovrstne izdelke. Razmnoževanje šolskih testov se ji iz ciklostila preselila na fotokopirne stroje. Razvoj fotokopirne tehnike se je bliskovito razširil v vse pore našega življenja. Kopiral smo skoraj vse. Od vloga za državne inštitucije, spričevala, osebne dokumente, časopisne članke, fotografije. Danes bi to pomenili kršenje GDPR smernic po dolgem in počez. 
Nad črno belo fotokopijo barvne fotografije nismo bili ravno navdušena. Vendar je bilo bolje to kot nič. Tisto kar smo pogrešali je bil format papirja. Takrat si lahko kopiral samo A4 format, Sporočila pripeta na oglasne deske A4 formata so bila komajda vidna.Slovenci smo bili vedno napreden narod. Tako smo v 80-tih že uporabljali kopirni stroj RIcopy DT1200     

Potem je prišel »Adam«. Ricoh-Nahuatec D 420 je bil prvi digitalni kopirni stroj, ki je imel »svoj« spomin. Lahko si ga uporabljal tudi kot tiskalnik. To je bila res revolucija brez pretiravanja. Enega prvih primerkov v Sloveniji hranimo v našem depoju kot »relikvijo«. Vsaj zame je nekaj posebnega. Z njegovim prihodom se je v svetu kopiranja spremenilo vse. Še danes se spominjam kako ga je strokovna javnost pričakal z veliko mero nezaupanja. Prepričani so bili, da je to muha enodnevnica.© 2021 Vibor d.o.o. Vse pravice pridržane
Produkcija: Kokos Agency