ViboR
Vibor > Novice > Zakaj pri nakupu interaktivne table izbrati Windows okolje v primerjavi z Androidom

23. 06. 2021 Zakaj pri nakupu interaktivne table izbrati Windows okolje v primerjavi z Androidom

Pravilna izbira orodij v delovnem procesu največ pripomore k učinkovitosti in lahko kroji uspešnost vašega dela.

Če želimo določiti smiselnost produkta interaktivna tabla, si moramo odgovoriti na osnovna vprašanja.

Kaj interaktivna tabla je?
V osnovi gre za vrhunsko izdelan zaslon v 4K resoluciji, ki skupaj s ploščo na dotik (nameščena je pred zaslonom) omogoča pisanje po sliki, ki jo zaslon prikazuje. Z različnimi dodatki omogoča tudi prezentacijo oddaljenim udeležencem, možnost dvosmerne komunikacije, pošiljanje dokumentov na zaslon in iz zaslona na točke hrambe. V zadnjih časih pa so seveda razviti tudi vtičniki za povezavo z orodji za komunikacijo, kot so Microsoft Teams in Zoom.
 
Komu je namenjena interaktivna tabla?
Gre za dokaj specifičen produkt, ki pa je zaradi svoje enostavnosti uporabe in kvalitetne prezentacije dokumentov uporaben v veliko različnih okoljih. V teh okoljih uspešno nadomešča razno drugo strojno opremo, kot na primer projektor, ki trpi za mnogo več omejitvami (svetloba, uporabnost).
Predvsem je interaktivna tabla namenjena izobraževalnim funkcijam in predstavitvi določenega dokumenta, omogoča pa tudi spremembe v dokumentu, enostavno naredite z anotacijami. V praksi gre za izobraževalne institucije, proizvodna in razvojna podjetja in pa okolja, kjer so sestanki sestavni del delovnega dneva.
 
Zakaj interaktivna tabla
Pri tem vprašanju je najboljše začeti pri sebi oziroma pri okolju, v katerem ste. Vsak ponudnik bo seveda izpostavljal prednosti prodajane strojne opreme in slabosti konkurenčnih produktov, vendar je to produkt, kateri mora res služiti svojemu namenu. Če upraviči svoj obstoj v vašem okolju v smislu lažje predstavitve, enostavnejše komunikacije z udeleženci in pa dolgoročno uporabo zaradi kakovostne izvedbe, potem so to že faktorji, ki se nagibajo k izbiri tovrstnega produkta. Se pa tudi interaktivne table razlikujejo med seboj po obliki in pa dodatni opremi, s katero lažje izpolnjujete želje pri vaši rabi.
Ena izmed glavnih razlik je operacijski sistem, preko katerega upravljate z interaktivno tablo in temu bi v tem članku posvetil malo več pozornosti.
 
Pri interaktivnih tablah imate na voljo dve možnosti izbire operacijskega sistema: Windows ali Android. Oba sistema imata svoje prednosti in slabosti, oziroma, boljši izraz bi bil omejitve. Na eni strani je Windows okolje, ki zadosti mnogo višjim varnostnim zahtevam in ponuja stabilno delovno okolje, v katerem programi delujejo tekoče. Na drugi strani pa je Android, ki pa ponuja večjo stroškovno učinkovitost, seveda pa trpi za pomanjkanjem varnostnih zahtev in pa omejenostjo na aplikacije, ki v osnovi ponujajo manj, kot programi v Windows okolju.
 
Moj predlog je preprost: interaktivna tabla s sistemom Windows je vedno boljša izbira.
Naj svoje stališče ponazorim v naslednjih 5 vidikih.
  1. Zmogljivost
Ni treba posebej podrobneje opisovati, naprava s sistemom Windows je veliko zmogljivejša od Androida, kar zadeva specifikacije strojne opreme, časa zagona, tekočega delovanja itd. Android ni slab OS, preprosto ni dovolj zmogljiv za poslovno uporabo. Če boste interaktivno tablo uporabljali za sestanke ali poučevanje / predstavitve, ne želite, da se nenadoma ne odziva ali zmrzne, četudi za kratek čas.
Morda se vam zdi vaš primer uporabe preprost: uporabili boste samo aplikacijo pisanja na tablo. Toda aplikacije v sistemu Android povzročajo počasnejše delovanje in »zmrzovanje« v primerjavi z aplikacijami v sistemu Windows. Aplikacije za tablo so preproste, a ko jih postavite na zaslone 4K, je zmogljivost zelo pomembna.
In seveda to velja za vse operacije, ki jih počnete na velikem zaslonu 4K. Sodobna interaktivna tabla s sistemom Windows bo odlično delovala pri vseh procesih, ki jih uporabljate.
 
  1. Uporabniški vmesnik
Dober tehnološki izdelek mora biti enostaven za uporabo in ne bi smel uporabnike prisiliti, da se naučijo česa nepotrebnega ali spremenijo svoje vedenje, če ni boljšega načina.
Kar zadeva uporabniški vmesnik, OS Android na interaktivnih tablah ni videti kot Android na vaših pametnih telefonih ali tabličnih računalnikih. Vsaka znamka bo imela svoje prilagojene vmesnike, s katerimi se boste lahko seznanili, zato morate biti pripravljeni na kar nekaj učenja, ko prvič začnete z uporabo OS Android na interaktivni tabli.
Zastavite ta vprašanja: Ali lahko hitro najdete in odprete svoje aplikacije? Ko uporabljate aplikacijo, veste, kako shranite delo, ali preklopite na drugo aplikacijo ali spremenite nekatere nastavitve? Če imate na pogonu USB nekaj materiala, ali veste, kako dostopati do vsebine? In ko ste izgubljeni, ali lahko v Googlu hitro najdete dovolj informacij, ki odgovarjajo na vaša vprašanja?
V nasprotnem primeru lahko ta izdelek povzroči precej razočaranja in bo od uporabnikov zahteval, da se še naprej učijo, da ne bi pozabili. Seveda je najlažja rešitev namesto tega uporabiti interaktivno tablo s sistemom Windows.
 
  1. Združljivost programske opreme
Ker naj bi bila interaktivna tabla nastavljena kot skupna naprava in omogoča več uporabnikom dostop / uporabo, je združljivost programske opreme ključno, saj lahko vsi uporabljajo različne aplikacije. Če je interaktivno tablo mogoče konfigurirati s pravimi aplikacijami, skupnimi mapami in različnimi uporabniškimi računi, bo to postalo zelo uporabno orodje za celotno pisarno. Interaktivne table ne želimo uporabljati le kot tablo na dotik in jo moramo potem vedno povezati z računalnikom, če želimo delati tudi kaj drugega.
 
Kar zadeva programsko opremo, je edina prava izbira interaktivna tabla z operacijskim sistemom Windows, saj zagotavlja enake združljivosti in podporo, kot namizni ali prenosni računalniki z windows okoljem. Tu mislimo uporabo tako Microsoft Office orodij kot tudi bolj specializirane aplikacije za vašo panogo, map v skupni rabi, orodij za oddaljeno sodelovanje (kot so Microsoft Whiteboard, Teams / Zoom, Trello itd.). Vsi ti programi so potrebni za sodobno timsko delo in jih Windows popolnoma podpira. V nasprotju s tem Android podpira le omejene funkcije tudi za aplikacije MS Office.
 
Poleg tega lahko IT skrbniki precej enostavno konfigurirajo in upravljajo vse programske aplikacije, nameščene v sistemu Windows, vključno s sistemom Windows. To prihrani veliko časa in truda ter poskrbi, da je interaktivna tabla varna, kar je še posebej pomembno za skupne naprave.
 
  1. Aplikacije za Android
Razlog, da je nekaterim od nas všeč interaktivna tabla s sistemom Android, je ker se pričakuje, da bomo lahko dostopali do trgovine Google Play in recimo omogočili zagon splošnih aplikacij in iger, ki so nam všeč. No, v resnici se to ne bo zgodilo.
Prvič, skoraj vsi OS Android na interaktivnih tablah ne morejo dostopati do Trgovine Play, ker je Googlova licenca precej draga. V nasprotju s potrošniškimi telefoni in tabličnimi računalniki Android proizvajalci interaktivnih tabel ne proizvajajo dovolj velike količine, da bi bila Googlova licenca vredna vlaganja. Zato ne bodite presenečeni, če na Android tabli ne vidite Trgovine Play; po navadi je naložena prilagojena trgovina z aplikacijami z omejenimi viri.
 
  1. Varnost
Nazadnje, omenili smo že aspekt varnosti na strojni opremi, ki je v uporabi v poslovnem okolju. Vse naprave, ki so povezane v mrežo, so lahko posledično tarča napada, zatorej moramo poskrbeti, da je možnost tega minimalna. Windows okolje omogoča mnogo bolj varno delo kot pa Android okolja.
 
Zaključek
Za vrhunsko izkušnjo uporabe, ki zadostuje varnostnim zahtevam in omogoča stabilno okolje je odločitev enostavna. Dodatni strošek, ki pri tej izbiri nastane pa hitro nadomestijo prednosti takega sistema.
 
Oglejte si izbor Ricoh interaktivnih tabel z Windows sistemom TUKAJ

Igor Plevnjak
© 2021 Vibor d.o.o. Vse pravice pridržane
Produkcija: Kokos Agency