ViboR
Vibor > Novice > Prezračevanje prostorov - Covid 19

21. 09. 2021 Prezračevanje prostorov - Covid 19

Zračenje prostorov ali uporaba čistilcev zraka ?

V mesecih, ki jih zaznamuje Covid 19 se srečujemo z novimi življenjskimi okoliščinami. Na različne načine želimo zmanjšanje okužb z virusi - zlasti z virusom Covid 19. Nevšečni virus se dokazano prenaša preko aerosolnih delcev. Za omejitev okužbe uporabljamo maske različnih kakovosti, živimo bolj ali manj v mehurčkih in pazimo na osebno higieno. Popolna izolacija dolgoročno ne more biti rešitev.
Strokovnjaki na različnih področjih iščejo načine, kako preprečiti širitev kapljične infekcije, (življenje z masko FFP2 ni rešitev). V mesecih preverjanja in testiranj se je izkazalo, da zelo učinkovito zmanjšujejo okužbo čistilci zraka. Ugotovili so, da samo prezračevanje prostorov v določenem časovnem zaporedju nikakor ne zadostuje za preprečevanje množičnega prenosa aerosolnih delcev. Hkrati je v zimskih mesecih energetsko potratno. V poletnih mesecih prezračevanje ne deluje, saj ni zadostne razlike med zunanjo temperaturo zraka in temperaturo v prostoru. Razlika v temperaturi namreč omogoča učinkovito zračenje (poleg prepiha).

Najnovejši rezultati na področju meritev prezračevanja prostorov so pripeljali do naslednjih spoznanj:
  • Da je za učinkovito prezračevanje – filtriranje zraka potrebna 3 do 6 kratna filtracija celotne količine zraka v prostoru na uro. Čas je odvisen od oblike prostora in predmetov, ki se nahajajo v prostoru.
  • Da morajo imeti naprave za filtriranje vgrajen HEPA filter kakovosti najmanj H13 ki zadrži 99,95% trdih delcev in H14, ki zadrži 99,995 trdih delcev.
  • Da zadržijo delce od 1 do 0,3 micrometra.
  • Da čistilec zraka najmanj 99,95% aerosolnih delcev – nosilcev virusa izloči iz zraka.
  • HEPA filter mora zadostiti standardom EN1822 ali DIN, 71460-1
Uporaba tehnično ustreznih čistilcev zraka dokazano zmanjšuje možnost okužb v zaprtih prostori. Ne omogoča pa preprečevanja okužbe.
Na tem mestu je potrebno razumeti razliko med AERSOLOM in AEROSOLNIMI DELCI.
Aerosol je suspenzija kapljic ali trdih delcev v zraku. Eden od nam vsem znanih aerosolov je megla.
Aerosolni delec je aerosol, pomešan z drugimi delci, ki se nahajajo v zraku. V našem primeru je to virus.
Aerosolni delci so večjega premera kot virusi (manj kot 1μm). Na te delce se veže virus. Virus je neprimerno manjši nekje med 0,02 do 0,06 μm. (Virusi so mikroskopsko majhni delci, veliki od 20 do 60 nm, redko do 400 nm)
HEPA H14 filter lahko zadrži delce med 0,01 do 0,03 μm.
Prav zaradi vezave virusa na aerosol se tako lahko uspešno odstrani virus iz zraka. V kolikor se virus ne bi vezal na aerosol ga filtri ne mora zadržati.

Prikaz razlike med H12 in H14 filtrom s pomočjo peska – za lažjo predstavo.
© 2021 Vibor d.o.o. Vse pravice pridržane
Produkcija: Kokos Agency